Valori sau supravietuire?

Este din ce in ce mai greu de aparat valorile progresiste si drepturile sociale obtinute cu atata anevoie in Uniunea Europeana si Romania deopotriva. Suntem militante convinse si active impotriva muncii la negru si a platii injuste, in neconcordanta cu acordurile colective si legislatia muncii in vigoare.

Ce te faci insa cand lumea se prabuseste in jurul tau? Cum mai aperi aceste drepturi cand tinerii sunt nevoiti sa accepte orice loc de munca pentru a-si intretine studiile ori a-si croi drum in viata? Cum poti sa mai gandesti macro economic lupta aceasta, cand criza sociala este atat de propagata incat cazurile individuale devin globale, colective?

Atunci cand oameni straini tie te cauta cu disperare, crezand ca  le poti intinde o mana de ajutor, iti varsa lacrimi de durere reala, coplesitoare, si iti arata cat de dur este contextul actual de pe piata muncii, iti scutura scara de valori.

In Romania sistemul este o leguma, iar in alte state membre arareori gasesti un angajator dispus sa-ti ofere un contract de munca corect. Fiecare lupta sa fure si sa-si protejeze veniturile. Ori invoca taxe prea mari, ori o competitie injusta la nivel international, asa cum este exemplul Chinei.

Un tanar va urma stagii de pregatire infinite, platite atat cat sa-si achite chiria, si dupa un an de foame si chin va accepta orice job, oricat de prost platit.

Disperarea este atat de mare incat nivelul de negociere a decazut. Se discuta tot mai des despre supravietuire, despre aflarea oricarui loc de munca din care sa iti intretii nevoile.

Nu mai avem un discurs puternic al valorilor sociale, a unui model european social, in care sa tindem inspre obiective de justitie sociala.

La finalul acestor vremuri de criza vom vedea cu ce vom ramane din ceea ce a fost candva o promitatoare Europa a cetatenilor. Intre timp, socialistii idealurilor unei lumi echitabile poarta batalii dure printre valori si supravietuire.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s