Romanii sustinuti de sindicatele din Belgia

In seara aceasta, 2 octombrie, in cadrul unei sesiuni de informare, peste 100 de romance din industria carnii, menaj si antreprenoriat au adus in atentia Organizatiei de Femei PSD Belgia si a Sindicatelor Crestine Belgiene, CSC-ACV, problemele legate de  greutatea obtinerii unui loc de munca legal si exploatarea si abuzurile din partea angajatorilor. Liderii sindicali au punctat rolul pe care il joaca organizatia lor in a media aceste probleme, iar alianta cu PSD/OFSD Belgia este un avantaj in lupta pentru egalitatea de sanse si justitie sociala.

Secretarul national sindical pentru sectorul de carne, Bart Vannetelbosch,  a asigurat macelarii si doamnele din menaj ca ii/le pot ajuta in a –si gasi un loc de munca la un angajator corect.

Dezbaterea a aratat ca in continuare exista probleme serioase pe piata muncii europene, belgiene, care nu pot fi rezolvate fara un rol activ al clasei politice, in colaborare cu partenerii sociali.

Eu cred ca este nevoie de consolidarea unui dialog si cu patronatele pentru a gasi solutii viabile. Criza din ultimii ani nu ajuta deloc in a imbunatati situatia, iar faptul ca Belgia isi mentine restrictiile in multe sectoare economice mentine si piata intr-o pozitie de rigiditate, dand loc de exploatare si abuz. Romanii accepta conditiile impuse de angajator in spaima pierderii locului de munca si asa greu obtinut.  Mariana Polatos, Secretar Executiv OFSD Belgia, a diseminat informatia pregatitoare evenimentului si confirma dificultatea atragerii romanilor la astfel de sesiuni de informare, datorita starii de scepticism care ii inconjoara si indoiala ca exista solutii pentru ca ei sa aiba parte de un trai decent si corect, de talie europeana.

Ne invartim intr-un cerc vicios din a carui navod nu putem iesi fara ajutorul romanilor, in primul rand. M-am gandit cu deosebita grija si la aspectul actionarii intr-o maniera agresiva. Cine vrea si poate sa isi asume un esec? Daca oamenii chiar isi pierd painea?

Trebuie sa gasim mereu noi si noi metode de a ne apropia de acestia si de a-i ajuta in drumul lor in diaspora. Iar felul in care o facem este esential. Cred ca si  acesta este rolul pe care organizatiile politice din afara trebuie sa il joace cu o mai mare intensitate.

Nu in ultimul rand, presedintele PSD Belgia, Dan Luca, a amintit importanta strategica a alegerilor electorale din aceasta tomana, cand avem romani pe listele de vot in locale. Implicarea politica la acest nivel si sub aceasta forma poate fi una dinamica si cu reale sanse de succes.

Au fost impartite brosuri in limba romana cu informatii despre drepturile romanilor in general, in industria alimentara si menaj.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s