Organizatia de Femei PSD Belgia – impotriva precaritatii in randul femeilor din industria carnii si menaj

O mare parte dintre romancele care muncesc in industria carnii sau menaj nu beneficiaza de contracte de munca sau sunt angajate in conditii precare: ore suplimentare nerecunoscute, activitati profesionale neremunerate corect, exploatare, abuz, salariu de dumping social. Impreuna cu Sindicatele belgiene din alimentatie si servicii conexe (ACV/CSC), Organizatia de Femei a PSD Belgia organizeaza sesiuni de informare la locurile de munca pentru a asigura un viitor decent si corect pe piata muncii a romancelor din Belgia. Brosuri informationale despre drepturile romanilor si posibilitatea de a se afilia la un sindicat vor fi realizate impreuna cu ACV/CSC in limba romana.

„Avand in vedere ca libertatea de miscare a lucratorilor este un drept fundamental in Uniunea Europeana, trebuie sa continuam lupta impotriva muncii precare. Una dintre metodele pe care le putem folosi este aceea de infomare corecta a muncitorilor despre drepturile lor si apropierea lor de sindicat. Noi le putem oferi asistenta juridica si ii putem apara. In acest sens, dam startul unei campanii de informare pentru femeile romance din industria carnii si menaj, alaturi de Organizatia de Femei PSD Belgia”, a declarat Bart Vannetelbosch, Secretarul National al ACV/CSC.

 

„Problema este extrem de vasta. Indiferent de mediul in care activam, contractele atipice, precare, de genul: part-time, determinate, temporare, de detasare sau sezoniere, ne fura din sansele de integrare corecta si decenta pe piata muncii. Iar plata injusta, neloiala, exploatarea sociala, ne condamna la saracie. Dreptul la o viata decenta este un drept fundamental! Este in joc destinul unui popor. Precaritatea ne afecteaza pe toate, indiferent de statutul social, de profesie sau varsta si vom transmite starea aceasta si tinerilor nostri daca nu actionam la timp! Vom incepe cu aceste doua sectoare si, in functie de rezultate, vom extinde campania”, a precizat Codruta Filip, presedinta OFSD Belgia.

 

In repetate randuri, autoritatile belgiene au mentionat problema de dumping si evaziune fiscala prezenta in randul emigrantilor romani si, in special, in randul lucratoarelor din cele doua sectoare. O serie de masuri restrictive ar putea inrautati situatia daca interesul acestor oameni nu este reprezentat.

 

Contacte:

 

Codruta Filip                                                        Bart Vannetelbosch

ofsd@ofsd.be                                                          u37bvn@acv-csc.be

https://ofsdbelgia.wordpress.com/                           http://www.csc-en-ligne.be/

 

Informaţii suplimentare despre PSD Belgia se pot obţine de la

Dan LUCA (dan.luca@psdbruxelles.eu / tel 00 32/ 485 62 45 42)

www.psdbruxelles.eu

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s